27 may. 2014

LA BIBLIOTECA DE CATALUNYA FA 100 ANYS

Centenari

El 28 de maig de 1914 la Mancomunitat de Catalunya atorgava a la Biblioteca de Catalunya -creada com a Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans el 1907- el seu caràcter de servei públic i nacional; als seus estatuts es defineix que “La fundació té per objecte una Biblioteca pública lliure on se trobin tots els elements d'estudi per a la coneixença del passat i del present en tot allò que concerneix als països de la nostra llengua i tot quant d'una manera o altra constitueixi document o instrument de cultura”.

Edifici històric

La BC, des del 1939, està ubicada a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un dels conjunts del gòtic civil més important de Catalunya. Construït entre els segles XV i XVIII, fou l’hospital més gran de Catalunya durant molts segles i fou el resultat de la fusió de diversos hospitals que existien a la Barcelona medieval. La primera pedra de l’Hospital de la Santa Creu es va posar el 1401 en presència del rei Martí l’Humà. El 1414 van finalitzar la major part d’aquestes obres, que es van tornar a reprendre un segle després, amb la utilització d’una tècnica constructiva més depurada.
 
Aquesta série de punts de llibre son fragments d'arrambadors de rajoles vidrades que es poden trobar en aquesta biblioteca.


 Primer punt : fragment de l'arrambador de rajoles vidrades de la sala d'accés a l'àrea de Reserva  (segle XVII-XVIII)

Segon Punt : fragment de l'arrambador de rajoles vidrades de cartabò, a la Sala del Via Crucis, aatribuït al taller dels Reig (segle XVIII)

Tercer Punt : fragment d'un dels plafons de rajoles vidrades de la Sala del Via Crucis, atribuïts al taller dels Reig (segle XVIII)

Quart punt : fragment de l'orla d'un plafó de rajoles vidrades de la Sala del Via Crucis, atribuït al taller dels Reig (segle XVIII)

Cinquè punt : fragment de l'arrambador de rajoles vidrades de la Sala Almirall, atribuït a Llorenç Passoles (anys 1670-71)

Sisè punt : fragment de l'arrambador de rajoles vidrades de la Sala del Via Cruicis, atribuït al taller dels Reig (segle XVIII)

ATENCIÓ :
Aquest proper diumenge dia 1 de juny, III trobada de intercanvi de punts de llibre dins el marc de la XXIII FiRA D'HERBES REMEIERES a Vilanova de Sau. Hi haurà punt de llibre de la trobada per a tots els assitents i es presentarà una nova col·lecció de 12 puzzles de dues peces de les vinyetes de l'Auca del Gegant de Sau.

 


6 comentarios:

Anónimo dijo...

Son preciosos.
Se pueden conseguir en esta biblioteca?.
Saludos,
Carlos

Anónimo dijo...

Cuac cuac

Muy vistosos y bonitos.

Alazos, Pato

Goretti dijo...

Aunque en principio no parece un tema muy "bibliotecario", son muy bonitos.
Saludos

Chelo dijo...

¡Qué bonitos!
Como dice Goretti no parecen de bibliotecas y eso los hace más especiales.
Bss

Justa dijo...

¡Azulejos! Una preciosidad.
Unha aperta

Justa

cosiquina dijo...

Me encantan!! son muy vistosos y alegres. El verde, una pasada.
Bss