Translate

31 dic 2020

L'HOME DELS NASSOS / EL HOMBRE DE LAS NARICES

A les acaballes de l'any, els enginys proliferen més que en cap altre data. De tots, l'HOME DELS NASSOS, es el més misteriós i desconegut. L'últim dia de l'any, es fa creure als nens que pels carrers s'hi pot trobar un home amb tants nassos com dies te l'any, (es dir un sol nas). Però els nens i nenes no s'adonen de l'engany i busquen a un home estrafolari i monstruós. (Quants no ho havíem fet de petits ?). Ja veieu, quina feinada per mocar-se els 365 nassos quan està refredat ! 
A Barcelona, Reus Flix, etc... encara es manté la tradició amb diferents actuación, en un lloc porta la clau del nou any a l'ajuntament i alora es missatger dels ciutadans dels desitjos de la gent, en altres fa la feina del Pare Noel (ara ja s'ha perdut) portant regals als nens...A casa, mentre les nenes van ser petites els hi vam fer la broma que ara en l'actualitat ho seguim fent amb les netes. Visca la innocència !!!

Per cert la tradició de plantar llufes i fer bromes pels Sants Innocents també la seguim portant a terme...

A finales del año, los ingenios proliferan más que en cualquier otra época del año. De todos el HOMBRE DE LAS NARICES, es el más misterioso y desconocido. El último dia del año, se hace creer a los niños que por las calles se pueden encontrar con un hombre con tantas narices tiene el año (es decir una sola nariz). Pero los niños y niñas no se dan cuenta del engaño y salen a buscar un hombre estrafalario y monstruoso. (¡Cuántos no los habíamos hecho!) Ya veis, toda una faena para sonarse las 365 narices cuando se resfriaba. 
En Barcelona, Reus, Flix, etc... aún se mantiene la tradición con diferentes actuaciones, en algunos sitios lleva la llave del nuevo año al Ayuntamiento a la vez que hace de mensajero de los deseos de la gente. En otros lleva regalos a los niños, papel de hoy en dia de Papá Noel (ahora ya se ha perdido)
En casa mientras las niñas fueron pequeñas e inocentes, les hacíamos la broma y en la actualidad los seguimos haciendo con las nietas. ¡Viva la inocencia!

Por cierto la tradición de hacer bromas e ir a poner muñecos de papel a la gente de la calle, también la seguimos haciendo.

6 comentarios:

Mª Luisa dijo...

Pues que no decaiga el buen humor.
Feliz despedida y entrada de año!
Abrazos

JAVIER dijo...

El buen humor es lo principal, y tambien para los no tan niños.Feliz año a todos!!!

Senyal de plana dijo...

Quan era petit i quan arribaven els dies 30 i 31 de desembre, les persones grans em portaven de bòlit!, el dia 30 passava l’home de les orelles i l’últim dia de l’any passava l’home dels nassos, que mai veia i sempre em deien no la vist?… si acaba de passar!… ho encara no las vist?… bes en compte que porta nassos o orelles com dies falten per acabar l’any!. Avui dia ja s’ha anat perdent aquesta tradició que els més grans es reien dels més petits amb aquests personatges.

Anónimo dijo...

Dons si, és una llàstima que ens deixem enlluernar amb tradicions forànies i no salvaguardem les nostres. Els temps canvien, peró jo soc molt de tradicions..
Montse

Chelo dijo...

No conocía esta tradición y me encanta. Feliz Año.
Bss

Paula dijo...

¡Qué maravilla de tradiciones! Me han encantado tanto l'home de les orelles como el dels nassos, jajaja.
¡Feliz 2021!
Un abrazo

POST-IT

  Qui no ha posat un Post-it a la seva vida ? Dons també el pots tenir amb punt de llibre. Vet a qui una mostra dels que tenim, n'hi ha ...