Trementinaire es el nom amb que es coneix l'ofici desenvolupat majoritariament per dones durant els segles XIX i XX a la Vall de Tuixent ( Pirineu Català). L'objectiu d'aquesta activitat era la de recol·lecció d'herbes medicinals i fer-ne remeis per la salut així com olis essencials.
No eren bruixes, sinó dones que destacaven per seu ampli coneixement de les herbes locals i de les seves propietats medicinals.
Molt al principi de col·leccionar vaig anar uns dies de vacances a Tuixent (Lleida) i en aquesta població vam visitar el Museu de les Trementinaires, on es conserva la memòria oral i material d'aquestes dones.
Trementinaires, es el nombre como se conoce al oficio desarrollado mayoritariamente por mujeres durante los siglos XIX y XX en el Valle de Tuixent ( Pirineo Catalán ). El objetivo de esta actividad era la de recolectar hierbas medicinales y hacer remedios para la salud a si mismo también aceites esenciales.
No eran brujas, si no mujeres que destacaban por su amplio conocimiento de las hierbas locales y de sus propiedades medicinales.
Muy al principio de coleccionar, fuí de vacaciones a Tuixent y en esta población visitamos el Museo de las Trementinaires, dónde se conserva la memória oral y material de estas mujeres.
Cal dir que la saviesa del poder medicinal de les plantes, encara és present avui en dia a molts indrets del nostre territori i que en moltes ocasions es transmeten a través de generacions...
Com no pot ser menys hi ha molts punts de llibre sobre aquest tema, una de les sèries més conegudes i que any rere any en surt un punt nou, es la de Imprempta Sebtor en motiu de la fira de Sant Sant Ponç que es celebra a Barcelona. Aquesta sèrie la va començar a editar en Sebatià Torrell a l'any 2000 i que la continua la seva filla la Maite.
Cabe decir que la sabiduría del poder medicinal de las plantas aún es muy presente en muchos lugares de nuestro territorio y que a menudo se transmite a través de generaciones de madres a hijas...
En nuestra colección hay muchos marcapáginas sobre el tema y una de las series más conocida en Cataluña, es la que Imprenta Sebtor edita un marcapáginas cada año con motivo de la Feria de Sant Ponç que se celebra en Barcelona. La empezó Sebastià Torrell en el año 2000 y que su hija Maite continua editandolo.
Una altre sèrie es aquesta de la Farmàcia Arizcun de Sant Pere de Ribes (Barcelona). Van començar a editar-los a l'any 2004 i fins al 2020 que van fer l'últim. Era la felicitació de Nadal que feien als seus clients i si us fixeu van començar felicitant-los en català i castellà i van anar afegint idiomes com l'anglès, el francès i l'àrab...
6 comentarios:
¡Qué maravilla! son unas series preciosas. Yo, de alguna , tengo unos pocos "sueltos".
Y dices que todavía guardáis más marcapáginas de esta temática...Vuestra colección es increíble.
Abrazos.
Hola Justa, supongo que en Galicia tambien habia mujeres que hacian esto. ¿Cómo se llamaban? Deben tener su história también ¿no?
Muy bonitos. Yo tengo una serie de Punts de L' aigua, pero no sé si es esta y algunos "sueltos".
Ahora ya me entra la curiosidad de si serán los mismos. A ver en qué caja de " Series" está.
Bon dia!
Bon dia, una excelent selecció de punts, tots supers. M'ha fet il.lusió veure'ls aixi ser tot el que hi ha.
Jo tinc també la col.lecció "els punts de l'aigua" i alguns (pocs)dels altres exposats.
a veure si poc aconseguir alguns dels que hem falten.
Gràcies per la exposició.
Abraçades.
M'encanten tots
¡Wuau! Es una entrada preciosa.
Un abrazo
Publicar un comentario