Translate

23 jun 2024

TEMA DEL MES : FOC / FUEGO

 El tema d'aquest mes també s'albira molt ampli, jo em decantaré pel foc a les tradicions catalanes. Per la vigília de Sant Joan s'encén un foc al bell cim de la muntanya del Canigó i moltes entitats d'arreu del país català hi acudeixen per baixar aquest foc amb llànties i llavors encendre les fogueres de Sant Joan tal i com mana la tradició.

També el foc dels Diables, aquestes colles que podem trobar en molts pobles i ciutats de Catalunya que solen actuar en diades assenyalades com les festes Majors. El foc de la Patum de Berga molt coneguda arreu que es celebra per la festivitat del Corpus, aquesta festa a l'any 1983 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya Festa patrimonial d'interès nacional i al 2005 declarada Obra Mestre del Patrimoni Oral i immaterial de la Humanitat per la UNESCO, per tant escollida permanent en Patrimoni cultural immaterial d'Espanya.

I per acabar els castells de foc que no poden faltar com a tancament de qualsevol Festa Major dels pobles i ciutats del territori català.

El tema de este mes también tiene pinta de ser muy amplio; yo me voy a ir a por el fuego de las tradiciones catalanas. En la vigilia de Sant Joan, en la cima de la montaña del Canigó (Pirineos), se enciende un gran fuego y muchas entidades del territorio catalán van encender lámparas con este fuego que luego se va a utilizar para encender las hogueras de San Juan tal y como manda la tradición.

También el fuego de los Diablos, estos grupos se encuentran en muchos pueblos y ciudades de Catalunya y actuan en dias señalados y en las Fiestas Mayores del pueblo o ciudad. El fuego de la Patum de Berga, muy conocido y que se celebra durante la festividad del Corpus, esta fiesta fue declarada por la Generalitat de Catalunya Fiesta patrimonial de interés nacional en el año 1983 y Obra Maestra del Patrimonio Oral e Inmaterial de la Humanidad por la UNESCO en 2005,  así mismo es considerada obra permanente en el Patrimonio cultural inmaterial de España.

I para acabar los juegos artificiales que no pueden faltar en el cierre de cualquier Fiesta Mayor de pueblos y ciudades del territorio catalán.








18 jun 2024

AIGUA ! / ¡AGUA!

 L'aigua, aquest element natural que ens fa tanta falta i que ens ha fet passar molt temps amb el cor encongit perquè se'ns acabava. Tot i que ha plogut i tot s'ha reeixit, segueix faltant-ne molta i hem d'ésser molt conscients de que l'hem d'estalviar en totes i cadascuna de les accions quotidianes de la nostra vida. 

El agua, este elemento natural que nos hace tanta falta y que nos lo ha puesto muy difícil durante mucho tiempo, que nos ha tenido con el corazón encogido porqué se nos terminaba.  Aunque ha llovido y que el paisaje se ha rehecho bastante, sigue faltandonos mucha agua y hemos de ser conscientes de que tenemos que ahorrarla en todas y cada una de las acciones cotidianas de nuestra vida.

Aquest punts son un homenatge a l'aigua, crec que en tenim algun més a la nostra col·lecció però aquests crec que ho diuen tot. 

Estos marcapáginas son un homenaje al agua, creo que tenemos algun que otro en nuestra colección pero estos creo que ya dicen bastante. 




16 jun 2024

TEMPS DE CIRERES / TIEMPO DE CEREZAS

 A mi m'agrada tota la fruita en general, una de les que més son les cireres. De petita la meva mare em feia enfilar als cirerers que hi havia a casa dels meus oncles, per emplenar el cistell. Hi anàvem molt de matí per marxar quan el sol ja s'enfilava. Ara hi penso i recordo que tant com les collia del arbre me les menjava, bé totes no, però un bon grapat si...

Com que jo era un mico per enfilar-me als arbres, també es repetia el fet quan era temps de figues. Les figues m'agraden tant que m'haig de controlar ja que em farien mal...

A mi en general me gusta toda la fruta, pero una de las que más son las cerezas. De pequeña mi madre me hacia subir a los cerezos que había en casa de mis tíos, para llenar la cesta. Íbamos muy de mañana para irnos cuando el sol ya subía. Ahora que lo pienso, recuerdo que a medida que las iba recogiendo me las iba comiendo, bueno todas no, pero un buen puñado si...

Como que yo era un poco "mono" para subirme a los árboles, también esta escena se repetía cuando se trataba de recoger higos. Los higos me gustan tanto que me tengo que controlar o si no me harían daño...



14 jun 2024

MUmmmmm !

 XOCOLATES VALOR

La història de xocolates VALOR arranca al 1881 amb Valeriano López Lloret com a fundador i protagonista d'una bonica aventura. Aquest va ser l'any de la seva constitució, encara que els antecedents familiars com a xocolaters es remunten vàries dècades enrere, quan la saga de la família Lopez quan exercia de xocolatera a la zona de la Ermita (Comunidad Valenciana).

A finals del segle XIX el fill de Valeriano pren les regnes de l'empresa i amb la substitució de la pedra de moldre i els mitjans de transport l'empresa només fa que créixer expandint-se cap a Madrid on hi ha la gran els millors consumidors de xocolata, donat que passaven allà les festes de Nadal. 

La fàbrica inicial es trasllada a un altre lloc més espaiós i se'n construeix una altra a un altre poble, tot donat per el ràpid creixement de l'empresa. 

S'aposta per la creativitat i sobretot per la qualitat i treu al mercat la xocolata 100% pura. Entre 1976 i 1995 l'empresa creix i crea una xarxa de botigues arreu del territori espanyol. També arriba a Sud-Amèrica i Àsia.

Al 2002 es celebra el 500 aniversari del descobriment del cacau i Xocolates valor engega una campanya per a celebrar-ho, edita uns punts de llibre amb diferents bombons. El primer punt de llibre és el que es va fer per anunciar la campanya i si us hi fixeu podeu veure que està equivocat, ja que posa Celebrem plegats el V Aniversari....

No sabem quants quants punts es van fer, si que podem veure que es van fer amb català i castellà.

Si queréis más información podéis ir a su página, además allí vais a encontrar el texto en castellano.






9 jun 2024

VIAJES

 Aquests punts són trobats a un Fitur a Madrid d'aquells que solíem anar ja fa uns anys... M'agradava molt anar-hi ja que a més dels punts que podies trobar, també gairebé podies fer la volta al món, anar d'un continent a l'altre i gaudir de moltes de les coses típiques de cada país.

Estos marcapáginas son encontrados en un Fitur en Madrid, esta feria de la que solíamos acudir hace unos años... Me gustaba mucho ya que además de la gran cantidad de marcapáginas que se encontraban, casi que podías dar la vuelta al mundo, ir de un continente a otro y disfrutar de muchas cosas típicas de cada país.





TEMA DEL MES : FOC / FUEGO

  El tema d'aquest mes també s'albira molt ampli, jo em decantaré pel foc a les tradicions catalanes. Per la vigília de Sant Joan s&...